Словения даде допълнителни правомощия на армията заради мигрантите

DenNews.bg
21.10.2015
размер на текста:

 Хиляди мигранти събориха оградата между Словения и Австрия.
Словенската полиция използва дори сълзотворен газ, за да въведе ред на границата с Австрия.
Над 4500 мигранти се струпаха край граничния пункт Шпилфелд и събориха оградата на границата, за да преминат на австрийска територия.
Бившата югославска република е изправена пред голямо предизвикателство заради рязко увеличения поток от мигранти. Очаква се днес Словения да поиска от Европейския съюз допълнителни полицейски сили на границата ѝ с Хърватия.
На извънредно заседание словенският парламент гласува допълнения към Закона за отбрана. Промяната дава на армията част от правата, които до момента имаше само полицията. Решението е следстиве на огромния прилив на мигранти в страната.
Дебатите в пленарната зала продължиха пет часа, а за приемането на допълненията към Закона за отбрана бе необходимо мнозинство от две трети. За новия закон гласуваха 66 депутати, а петима бяха против.
Преди началото на дебатите словенският премиер Миро Церар съобщи, че е получил уверението на Европейския съюз, че властите в Любляна ще получат помощ при защитата на шенгенските граници на републиката. Според него Словения ще получи полицейско оборудване, техника и финансова помощ.
Само през изминалото денонощие от Хърватия в Словения са пристигнали между 8000 и 9000 мигранти, а няколко хиляди от тях вече са преминали в Австрия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети