Борисов напусна по спешност Европейския съвет заради инцидента с мигрантите

DenNews.bg
16.10.2015
размер на текста:

Премиерът Бойко Бориспов напусна по спешност Европейския съвет заради престрелката на границата. Той бе уведомен за случилото се по време на дебатите за Турция.
Европейските лидери приключиха срещата на върха предсрочно с ден по-рано, а два часа преди финала премиерът Борисов бе уведомен за инцидента на българската граница и с позволението на Доналд Туск напусна спешно срещата на върха, като даде правомощия на президентът на Литва Далия Грибаускайте да представлява страната ни до края на срещата.

„Премиерът Борисов ме уведоми. За мен това е още един аргумент колко е важна дискусията ни тази вечер. Защитата на външните граници е нашият първи приоритет сега. Разбира се, господин Борисов е абсолютно наясно, че ние сме готови да помогнем на България и българското правителство. Всъщност половината от разговорите ни днес бяха именно как да съдействаме за възстановяване на контрола по нашите външни граници”, заяви Доналд Туск.
Председателят на ЕК пък научи за случилото се от българските журналисти.
„Трудно ми е да коментирам неща, които знам, а още по-трудно такива, които не знам. Но ние сме с България”, заяви Жан Клод Юнкер.
Същевременно европейските страни подкрепиха постигнатото споразумение с Турция за общи действия за пресичане на имигрантския поток към Европа. Детайлите за преразпределението на имигрантите обаче ще се решат през следващите седмици. Споразумението с Турция ще се счита за ефективно, когато се видят и резултати от страна на южната ни съседка в пресичане на мигрантския поток.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети