18 блока в Дупница чакат безплатно саниране през пролетта

DenNews.bg
14.10.2015
размер на текста:

 Над 80% от сградите в Дупница, чийто сдружения на собствениците са изявили желание да се включат в националната програма за безплатното саниране са напълно одобрени и през пролетта ще очакват стартирането на реалните ремонтни дейности. Общо 24 са подадените заявления в Община Дупница, като за 18 от тях процедурата е изцяло приключила и имат сключени тристранните договори между кмет, областен управител и банката финансираща тази дейност. Проблеми има само за бл. 7 и бл. 8 в жк „Яворов” и бл.1 в жк „Дупница”. Причините там са свързани с факта, че част от собствениците отказват възможността за безплатно саниране, което спира процеса на този етап.
От община Дупница са изпратени документите до сдруженията на бл. 91, 92 и 93 в жк „Бистрица” и след като бъдат проверени и утвърдени ще се премине към сключване на тристранен договор.
"Първоначално си бяхме поставили за цел да успеем да осигурим финансиране на поне 50% от изявилите желание, но сега се отваря възможност за 100-процентов резултат. Знаете, че тази програма е реално национално състезание между общините, защото е до изчерпване на финансовия ресурс. Надяваме се, че
живущите в трите блока в жк „Яворов” и жк „Дупница” в крайна сметка ще постигнат съгласие и ще можем да докараме процедурата и при тях докрай, за да бъдат санирани и тези сгради. Разбира се, това е вече избор на самите собственици", коментира и.д. кмет на Дупница Олга Китанова.
Община Дупница бе една от първите в страната, която създаде нарочна работна комисия, ангажирана с подготовката на документацията и в помощ на живущите в блоковете, които
попадат в обхвата на програмата. Това е и причината за изключително високият успешен процент на гарантирани финансово за саниране жилищни сгради.
Одобрените сгрaди са: блок на ул. „Тишина", блок на ул. „Отовица” 22, жк „Бистрица” блок 79, жк „Бистрица” блок 80, жк „Бистрица” блок 81, жк „Дупница” бл.8", жк „Дупница” бл. 8A, жк „Бистрица” бл. 3, блок на ул. „Отец Паисий” 13, блок 1 на ул. „Жива вода”, жк „Развесена върба” бл. 3, жк "Развесена върба” бл. 2, жк "Развесена върба” бл. 1, жк „Дупница” бл.3, жк „Дупница, бл.3А, жк „Бистрица” бл. 44, жк „Бистрица” бл. 45, жк „Бистрица” бл. 7.
В процес все още са: жк „Бистрица” бл. 91, жк „Бистрица” бл. 92, жк „Бистрица” бл. 93.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети