Втори българин изкачи 8-хилядника Манаслу, той е първият веган стъпил на върха

DenNews.bg
01.10.2015
размер на текста:

Втори български алпинист в рамките на два дни покори връх Манаслу в Хималите. Атанас Скатов стана първият веган в света, който стъпи на високия 8163 м връх.
Постижението му е регистрирано в 3,51 ч. българско време.
„Добре съм. Всичко е наред! Прекрасен ден ви желая и благодаря за подкрепата“, бяха първите думи на алпиниста, който съобщи за постижението си по сателитен телефон, предаде bTV.
Катерачът е тръгнал към Манаслу в 23,41 ч. българско време при температура от минус 25 градуса. В момента се намира в Лагер 4 по обратния път към базовия лагер. Днес се очаква времето в планината да започне рязко да се влошава.
Мисията на Скатов целеше да докаже, че консумацията на месо и животински продукти може да се намали, без това да има неблагоприятно въздействие върху физическите и психическите качества на хората.
Атанас Скатов се занимава активно с алпинизъм от началото на 2013 г. За по-малко от три години той покори най-високите върхове на Африка, Южна Америка, Австралия и Океания, Антарктида. На 24 май 2014 г. алпинистът от Сливен стана тринайстия българин, изкачил най-високия връх в света - Еверест (8848 м).
Вчера Боян Петров стана първият българин покорил Манаслу.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети