Русия обяви военна мобилизация, нанесе удари в три провинции на Сирия /ВИДЕО

DenNews.bg
01.10.2015
размер на текста:

Русия обяви военна мобилизация. Близо 150 хиляди руски граждани са призовани на военна служба с указ на президента Владимир Путин. Документът бе поместен на сайта на държавния глава.
През октомври и ноември се призовават 147 хиляди руски граждани на възраст 18-27 години, които не са в резерва и по законов ред подлежат на военна служба, пише в указа.


Вчера Русия започна да нанася въздушни удари на територията на Сирия, след като в рамките на няколко часа президентът Башар Асад поиска официлно военна помощ, а руският парламент даде мандат на Путин за въздушна операция.
По данни на Москва, при въздушните удари са унищожени командни центрове на терористичната групировка „Ислямска държава”. Сирия потвърди, че Русия е нанесла удари в три нейни провинции.
Според шефа на сирийската опозиция обаче руските удари убиват цивилни и умерени бунтовници.
"Руската окупация започна днес с въздушна операция срещу цивилни сирийски граждани. За нещастие, 36 цивилни бяха убити, сред които и пет деца. Това става в района северно от Хомс, от където Ислямска държава беше изгонена още миналата година. Затова се опасяваме за значението на въздушните удари и искаме да кажем на международната общност, че руската окупация не е насочена срещу ИД, а само защитава режима”, заяви президентът на сирийската опозиция Кхалед Кхола.
В тази връзка днес руският външен министър Сергей Лавров ще говори пред руски депутати и сенатори, а посланикът на Сирия в Москва ще даде пресконференция.
Според Великобритания Москва трябва да докаже, че ударите са насочени срещу "Ислямска държава" или групи, свързани с „Ал Кайда”.
От Пентагона смятат, че руските удари са по-скоро пречка, отколкото помощ в борбата срещу екстремистите от „Ислямска държава".

Междувременно САЩ и Русия се разбраха, че военните разговори за Сирия трябва да започнат възможно най-скоро, вероятно още днес, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, за да се предотвратят сблъсъци между водената от Вашингтон коалиция, биеща се срещу "Ислямска държава" в Сирия и руските сили.
Русия разпространи и проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща всички страни да се противопоставят на увеличаващите се "терористични заплахи" и актове в Близкия изток и Северна Африка.
Проектодокументът, с който разполага и Асошиейтед прес, "осъжда безусловно" "Ислямска държава", „Ал Кайда” и филиалът й Фронт "Ан Нусра", както и други групировки "заради продължаващите и многократни терористични актове".
В проекторезолюцията се насърчават страните да предоставят за разглеждане за санкции от ООН имената на хора от тези групировки, които се занимават със свързани с петролна търговия дейности.
В документа се приветстват усилията на държавите членки, борещи с тези групировки, и се призовават да "координират дейностите си със съгласието на държавите на чиито територии се провеждат подобни дейности".
Този език има за цел да предпази близкия съюзник на Москва Сирия, отбелязва Асошиейтед прес. Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети