Голям интерес към безплатно саниране на блокове в Дупница

DenNews.bg
09.01.2015
размер на текста:

Голям интерес към програмата за безплатно саниране на многофамилни жилищни сгради отчитат в община Дупница. От началото на годината всеки ден поне по 2-3 домоуправители търсят информация за кандидатстването.
От безплатното саниране няма да могат да се възползват много от жилищните сгради. Една от основните причини е изискването за минимален брой на апартаментите в една сграда да са 36 (независимо от броя на входовете). В Дупница такива са 300 блока.
“В момента извършваме проверка, като след обработка на около 150 от жилищните сгради, имаме едва 4, които отговарят на това изискване. Остава да бъдат проверени още 150 заявления. В очакване сме да разберем и сумата, която ще бъде осигурена за нашата община. След като имаме яснота, ще поканим всички домоуправители на сградите, отговарящи на това изискване на среща, за да им разясним подробно как трябва да процедират. Разбира се, че ще получават съдействие и от нас”, обясни кметът на Дупница Методи Чимев.
До края на този месец трябва да пристигнат методическите указания в общините, както и необходимите образци за кандидатстване.
Програмата предвижда да се финансират дейности по конструктивно укрепване на сградите, обновяване на общите част – покрив, фасада, стълбищна клетка и т.н., мерки за енергийна ефективност – топлоизолация, и подмяна на дограма, ремонт или подмяна на вътрешни инсталации, изграждане на инсталации за соларни панели, ремонт на електроинсталации, енергоефективни мерки в асансьорите.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети