От ЧЕЗ предупредиха, че ни чакат по-високи сметки за ток

DenNews.bg
08.01.2015
размер на текста:


За по-високи сметки за ток предупредиха от ЧЕЗ днес, а причината е не само по-високата цена на ел.енергията от 1 октомври, но и студеното време.
От компанията са изчислили, че печките "духалки" увеличават сметката за ток с над 72 лева, ако работят по 8 часа на ден в продължение на 28 дни.
Ниските температури водят до значително повишаване на консумацията на електроенергия в Западна България. От началото на годината до 6 януари включително товарите по мрежата на ЧЕЗ са достигнали 1779 мегавата, което е с 14% повече в сравнение със същия период на 2014 г. През почивните дни от 24 декември до 4 януари студеното време стана причина за покачване на товарите с 9% спрямо аналогичния период на предишната година.
Консумацията е основен фактор при формирането на сметките за ток. Анализът на данните показва, че през най-студените зимни месеци – декември, януари и февруари – потреблението на електроенергия в Западна България е средно с над 50% по-високо отколкото през топлите летни месеци – юли, август и септември. Тази зима трябва да се има предвид и по-високата цена на тока в сравнение със зимата на 2014 година, след като през изминалата година ДКЕВР повиши с общо 13% цената на тока за клиентите на ЧЕЗ. Въпреки това увеличение, делът на ЧЕЗ в крайната цена продължи да намалява и вече е под 0,7%. Тоест от 100,03 лв. месечна сметка на битов клиент за поддържане и развитие на мрежата и за подобряване на обслужването в Западна България остават 68 стотинки.
Днес от "ЧЕЗ Разпределение България" съобщиха, че са създали необходимата организация, за да спази нормативното изискване за срок на отчитане на електромерите не по-голям от 31 дни. През този период всички подлежащи на отчет обекти са били посетени съгласно предварително обявения график. Не бил осигурен достъп до 12,18% от възложените за отчитане електромери. Тези клиенти ще трябва сами да отчетат показанията на измервателните уреди. От дружеството казват, че само минимална част, равняваща се на 0,06% от извършваните всеки месец над 2 милиона отчета, е със срок на фактурата, надхвърлящ 31 дни. Най-често по-дългият срок се получава при самоотчет. Подобна ситуация имаше през ноември миналата година, когато делът на фактурите за по-дълъг срок достигна 0,1%. Причината тогава бяха големият брой самоотчети в резултат на новата цена на електрическата енергия, която влезе в сила от 1 октомври.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети