Ислямска държава удари в сърцето на Франция, 12 журналисти са убити заради карикатура

DenNews.bg
07.01.2015
размер на текста:

12 убити и 10 ранени, от които петима са в тежко състояние, след атака срещу редакцията на френско сатирично списание. Двама от пострадалите са полицаи.
Двама маскирани и въоръжени с автомати "Калашников" мъже са влезли в сградата на „Шарли Ебдо” (Charlie Hebdo) и са открили безразборна стрелба След като разстреляли намиращите се вътре хора, терористите успели да избягат и били преследвани от полицията в парижкото метро.
На мястото на инцидента пристигна френският президент Франсоа Оланд. Веднага след това той свиква спешно заседание на правителството. Оланд заяви, че това несъмнено е терористичен акт. "Това е изключително варварско нападение", каза той. Нападението бе осъдено и от британския премиер Дейвид Камерън.
Британският външен министър Филип Хамънд каза, че е "ужасен" от "терористичното нападение".
Изданието „Шарли Ебдо” е известно с острата си сатира, а неотдавна публикува карикатура на лидера на "Ислямска държава" - Абу Бакр ал Багдади. Последният пост в "Туитър" на списанието също е свързан с лидера на "Ислямска държава". Преди броени часове екипът на изданието публикува изображение на Абу Бакр ал Багдади и надпис "С най-добри пожелания".
Преди три години издателството беше запалено заради карикатура на пророка Мохамед.

Нападателите разстрелват полицай и се качват спокойно в кола

Това е заснел гражданин от прозорец на близка сграда. На кадрите се вижда, че двама маскирани откриват стрелба по полицай. Първоначално той е ранен и пада на земята. Един от нападателите се приближава и екзекутира полицая с изстрели в главата. След това стрелците се качват спокойно в автомобил и потеглят. На улицата не се виждат други хора, а тялото на убития остава на тротоара.

Журналисти са успели да се спасят, като са се качили на покрива

На сградата, в която се помещава редакцията на списанието.
Мартин Будо е написал в Туитър: "Нападение на двама души с маски срещу редакцията. Крием се на покрива".

Оланд: Удрят ни, защото сме свободни

Президентът Франсоа Оланд съобщи, че в последните седмици са предотвратени няколко опита за терористични атаки на територията на страната. В 15 ч. българско време ще се проведе извънредно заседание на френското правителство.
По думите му убийството на хората в редакцията е извършено по най-страхливия начин. „Заплашват ни, защото сме свободна страна“, заяви той и призова за национално единство.

Извънредни мерки в цяла Франция

Мобилизират полицията за охрана на ключови сгради, храмове и училища.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети