Стрелбата по цивилни в Мариупол е от позиции на руската армия

DenNews.bg
26.01.2015
размер на текста:

Стрелбата по жилищни сгради в украинския град Мариупол, при която загинаха 30 цивилни, е била от позиции на руската армия. Това обявиха властите в Киев.
Над 100 ракети от системи „Град" са били изстреляни срещу Мариупол откъм разположения на границата с Русия Новоазовск, който беше превзет от редовни руски войски през август миналата година.
Русия обаче обвини Киев за обстрела. Според едни градът е бил обстрелян откъм изток и североизток, където сега има позиции на сепаратистите. А обстреляни жители на Мариупол информират за "снаряди от запад", където са разположени сили на Киев.
Американският президент Барак Обама заяви, че Вашингтон обмисля различни варианти, без военен, за да изолира Русия заради подкрепата й за сепаратистите в Украйна.
Германският канцлер Ангела Меркел разговаря по телефона с президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко. Меркел изтъкна пред Путин необходимостта от избягване на ново изостряне на ситуацията и призова Русия да окаже влияние върху сепаратистите.
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че свиква спешно заседание на Постоянния си съвет, а Европейският съюз събира външните си министри на извънредна среща в четвъртък, на която ще бъдат обсъдени подновените бойни действия в Източна Украйна.
Вчера в Украйна бе ден на траур в Украйна.
При обстрелът на жилищен квартал в Мариупол са загинали 30 души, над 100 са ранени. Сред жертвите има две деца – 15-годишно момиче и момче на около 5 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети