Условни присъди за двама лекари, причинили смъртта на пациентка

DenNews.bg
26.01.2015
размер на текста:

Условни присъди от по 1 г. и 6 месеца получиха двама лекари от частна болница за смъртта на 77-годишна пациентка, издъхнала на операционната маса. Присъдата постанови Окръжен съд-Пловдив, информира bTV.
Д-р Борис Кузманов, племенник на съпругата на президента Петър Стоянов, и колегата му Христо Кунчев трябва да платят общо 200 000 лв. кръвнина на близките на починалата.
Двамата заявиха, че са невинни и ще обжалват присъдата.
През 2009 г. жената е приета в болница за отстраняване на полип на матката. При операцията обаче се получава перфорация и пациентката издъхва. Съпругът й също е медик, известен пловдивски коремен хирург.
„Никаква присъда не може да компенсира това, което аз съм загубил! Вие отивате да ви направят изследвания, госпожо - здрава, права, водя ви за ръчичка... и там просто ви пробиват матката, пробиват ви и тънкото черво!", заяви съпругът на починалата пациентка д-р Ангел Венков.
Д-р Борис Кузманов заяви, че ще обжалва присъдата. „Абсолютно всички възможни медицински действия от най-високо качество бяха приложени. Това е стечение на нещастно обстоятелство!", категоричен бе подсъдимият.
В съдебната зала се появи и сестрата на Антонина Стоянова - професор Йорданка Кузманова, майка на д-р Кузманов. Тя обясни, че заради стреса от делото ръцете на сина й вече треперят и той трудно преподава на студентите си.
„Вече четвърта година Борис преподава в Медицинския университет. Обаче четвърта година вече не смее да работи с хистероскопа, направил е над 4 000 хистероскопии - това е първият случай!", обясни майката на д-р Кузманов проф. Йорданка Кузманова.
„Много факти се скриха в това дело!”, допълни д-р Борис Кузманов.
През 2011 г. д-р Борис Кузманов беше разследван за притежание на 11 грама хероин. Тогава той заяви, че е станал хероинозависим след смъртта на 77-годишната пациентка.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети