Затворник въртял търговия и лихварство с цигари зад решетките в Бобов дол

DenNews.bg
21.01.2015
размер на текста:

6-месечна ефективна присъда ще излежи затворник, обвинен в рекет, търговия и лихварство с цигари, отправяне на заплахи за побой и саморазправа зад решетките в Бобов дол.
Решението е на Окръжен съд-Кюстендил, който потвърди определение на Районен съд-Дупница.
Постановената присъда М.С.-Минго ще излежи при първоначално строг режим.
Случаят се разплита благодарение на съкилийник на Минго, който след месеци заплахи решава да се оплаче от терора. Схемата била проста. Първо Минго давал по няколко цигари на затворниците, но им налагал лихва-те трябвало да връщат повече.
През пролетта на 2010 г. обаче той заявява на съкилийника си, че иска да му бъдат върнати не 30, а 60 кутии цигари иначе ще бъде пребит. Това принуждава потърпевшия да потърси помощ отвън-половинката му донася стек цигари, а след това започва да праща пари, за да може задлъжнелият затворник да се снабдява с цигари от лавката на пандиза и да покрива дълговете си. След четири месеца обаче парите свършват, той е заплашен, че ще бъде пребит и тогава се обръща за помощ към затворническите власти. В отрицателни срокове след неговата жалба следват 10 индивидуални и две групови жалби от потърпевши. Всички те били изнудвани по същия начин от Минго, който „искал да си купи мобилен телефон” от печалбата от схемата.
В хода на разследването са проведени десетки разпити и проверки и Минго е разобличен.
Решението на Районен съд-Дупница бе обжалвано, както от адвокат на подсъдимия, така и от прокуратурата. Подсъдимият искаше да бъде оправдан, а прокуратурата пледира за по-високо наказание. Окръжен съд обаче потвърди 6-месечната присъда с първоначално строг режим. Определението на подлежи на обжалване.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети