Обама: Да ударим със сила Ислямска държава

DenNews.bg
21.01.2015
размер на текста:

Американският президент Барак Обама поиска от Конгреса да одобри резолюция за използване на сила срещу джихадистката групировка Ислямска държава. "Да ги ударим със сила", призова Обама в годишната си реч пред Конгреса.
„Водената от САЩ борба срещу групировката Ислямска държава ще отнеме време, но джихадистите в крайна сметка ще бъдат победени”, каза още Обама.
Речта му бе прекъсвана от аплодисменти на няколко пъти.
„От 15 години ние сме в новия век. Петнадесет години, които започнаха с терор, който достигна бреговете ни; които продължиха с ново поколение, което води две дълги и скъпоструващи войни; години, в които станахме свидетели на жестока рецесия, разпространила се в нашата страна и по света. Беше и все още е тежко време за много хора. Но тази вечер, ние отгръщаме нова страница”, заяви още Обама.
Американският президент поиска още от Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба и да му делегира по-големи правомощия да преговаря за споразумения за свободна търговия с Европейския съюз и Азиатско-тихоокеанския регион.
Обама открито нападна и Русия заради намесата й в Украйна като заяви: "Днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах."
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети