Размина се спирането на влак по линията Дупница-Благоевград

DenNews.bg
16.01.2015
размер на текста:

Размина се спирането на влак по линията Дупница-Благоевград.
Както е известно, в началото на седмицата БДЖ оряза над 30 разписания в цялата страна, което доведе до протести по места и закани от страна на синдикатите за национални протести. От компанията предвиждаха от 1 февруари да бъдат съкратени още 90 разписания, включително влакът в 16:36 часа по линията Дупница-Благоевград.
Повече спиране на влакове няма да има, а спрените в понеделник разписания ще бъдат възстановени. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски в парламента днес. Той обясни, че е съгласувно с министъра на финансите Владислав Горанов отпускането на допълнително 40 милиона лева на БДЖ.
За 2015-а година държавната субсидия към компанията бе намалена от 180 на 140 млн. лв. Субсидията се отпуска от държавния бюджет за покриване на намаленията на студенти, ученици, пенсионери и пр.
„Ще бъде подготвено постановление, с което блокираните 40 млн. лева, които не могат да се ползват заради недошлата нотификация от Брюксел, ще се прехвърлят към общата сума на субсидия и по този начин ще се отмени решението за обявените за спиране влакове и ще ревизираме спрените влакове", обясни Московски. Той обяви, че постановлението ще бъде подготвено и вероятно ще се внесе на следващото заседание на Министерски съвет.
До средата на февруари ръководството на БДЖ ще изготви стратегия за финансово стабилизиране, обяви още Московски. По думите му, тази стратегия ще има и инвестиционна програма поне за следващите 7 години. "ЕК иска това от нас, за да одобри държавната помощ. Ще сме готови в средата на февруари. След това до 4 месеца тя ще влезе в парламента и от там нататък без значение кое е правителството," да спазва тази програма", обясни той.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети