Разделят ДКЕВР на две комисии

DenNews.bg
15.01.2015
размер на текста:

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се раздели на две, решиха депутатите на първо четене днес. Предложението е една от внесените за обсъждане в пленарна зала промени в Закона за енергетиката и беше прието със 133 гласа „за", един против и 19 „въздържал се".
Според промените единият състав на комисията ще се занимава с въпросите на енергетиката, а другият – с въпросите на водоснабдяването и канализацията. Съставите ще вземат самостоятелни решения в рамките на комисията, като по този начин се цели подобряване на бързината и качеството на работа на регулатора.
Освен това депутатите решиха членовете на регулаторния орган да се избират от Народното събрание.
В мотивите на вносителите се посочва, че предложенията са в отговор на активната обществена дискусия по отношение на дейността на ДКЕВР. Многократно и от различни източници - граждански, правителствени, партийни, бе изразено становище, че следва да се подобри дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според тях с предвижданите изменения се осигурява по-голяма самостоятелност по отношение на организацията на работа и определяне на необходимите финансови елементи за ефективно осъществяване на регулаторните цели.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети