Италианският президент подаде оставка

DenNews.bg
14.01.2015
размер на текста:

Италианският президент Джорджо Наполитано подаде оставка, обявиха официално от кабинета му. Новината се очакваше от дни, вчера бе тиражирана, но днес дойде потвърждението й-писмото с оставката беше връчено на председателят на Камарата на депутатите Лаура Болдрини, на председателя на Сената Пиетро Грасо и на премиера Матео Ренци.
Временно длъжността на държавния глава ще изпълнява председателят на Сената Пиетро Грасо.
Наполитано напуска поста заради напредналата си възраст. 89-годишният президент се ползва с голямо уважение в страната. Първоначално е избран през 2006 г., а после преизбран през 2013 г. Вторият му мандат изтичаше през през 2020 г.
Италиански медии вече „въртят” имената на потенциалните кандидати за президентския пост – бившите премиери Романо Проди и Джулиано Амато, кметът на Рим Валтер Велтрони, министрите Пиер Карло Падоан (на икономиката) и Роберта Пиноти (на отбраната). Споменаваше се и президентът на Европейската централна банка Марио Драги, но той заяви пред германския седмичник "Ди Цайт", че "тази работа не е за него"
Председателят на Камарата на депутатите Лаура Болдрини трябва в срок от 15 дни да назначи избирателната колегия, която да избере държавния глава.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети