Намалиха присъдите на коняри за жесток побой с брадви над бивш полицай в района на Езерата

DenNews.bg
13.01.2015
размер на текста:

Окръжен съд-Кюстендил намали присъдите на коняри от село Говедарци за причинен жесток побой над бивш полицай в района на хижа „Седемте рилски езера”.
Подсъдимите, действали като наказателна група, размахвали пистолет, били с брадви и удряли шамари дори на възрастна жена, бяха осъдени ефективно от Районен съд-Дупница, като за Румен С. постановената на първа инстанция присъда е 1 г. и 8 месеца при първоначално общ режим в открито затворническо общежитие, а за Иван М.-1 г. и 8 месеца при първоначално строг режим в затвор.
Присъдата на Районен съд-Дупница определя и двамата да заплатят граждански иск на пребития бивш полицай от 12 000 лв.
Окръжен съд-Кюстендил обаче измени присъдите на виновниците, като те вече са условни-с по четири години изпитателен срок.
Побоят над пострадалия П. К. се разиграл на 22 август 2007 г. на около 200 м от хижа „Седемте Рилски езера”. Полицаят се качил в планината по молба на своя позната, чиито родители и дете ден по-рано са пребити от друг коняр от групата на подсъдимите. Конфликтът пламва, защото семейството на жертвите се занимава с извозване на туристи и багаж до Езерата, а в бизнеса навлизат двама братя- единият от които основен участник в побоя, от Говедарци започва същия бизнес.
Както сме писали, при първия инцидент, разиграл се на 21 август 2007 г. коняр на братята чупи стъкло на бунгалото в което спели възрастна двойка и внукът им. Детето пострадало от счупените стъкла. Последвал и бой с юмруци над бабата, дядото и внучето. Възрастната двойка се свързала по телефона с дъщеря си и обяснили за случилото се. Тя веднага подала сигнал в полицията и поискала детето да бъде свалено до Паничище, за да бъде откарано на лекар. При вида на пострадалите си близки жената помолила свой познат-пострадалият П.К. да се качи с родителите й на Езерата, за да предотврати ново нападение.
Вместо закрилник обаче бившият полицай става жертва на групата коняри, които преди това пребили и момче от Сапарева баня.
Пострадалият е нападнат от четирима мъже, въоръжени с пистолет, две брадви и бейзболна бухалка. Още с приближаването на нападателите подсъдимият Иван М. произвел изстрел с пистолет и заповядал на П.К. да легне на земята. Той отказал, попитал какъв е проблема и предложил да се разберат. Вместо думи обаче към него полетели удари с брадви и юмруци. След побоя пострадалият е оставен да лежи окървавен до езерото до хижата. Оказана му е помощ от свидетели, които дори не успели да го познаят-така бил обезобразен той. Бившият полицай е свален с уазката на хижата и веднага е настанен в болницата в Дупница. Заради сериозността на травмите обаче бил транспортиран за лечение във ВМА.
Решението на Окръжен съд-Кюстендил изменя присъдата на Дупнишкия съд само в частта за размера на присъдите. Гражданският иск от 12 000 лв. е уважен. Решението на КОС не подлежи на обжалване и протестиране.
Припомняме, че за първото нападение над внучето, бабата и дядото, Районен съд постанови шестмесечна ефективна присъда за коняря Румен Начев.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети