Трудови инспектори и данъчни влизат в 2000 фирми

DenNews.bg
03.09.2014
размер на текста:

Кампания за ограничаване на нерегламентираната заетост чрез полагане на труд на пълен работен ден при договор за непълен започва Главната инспекция по труда и Националната агенция по приходите.
От приходната агенция са избрали над 2000 предприятия, в които голяма част от персонала е нает на непълен работен ден без икономическа логика за това.
В следващите две седмици всяко от тези предприятия ще получи писмо, че е поставено под наблюдение заради риск за укриване на данъци и осигуровки чрез договаряне на по-кратък работен ден и съответно по-ниско възнаграждение от реално получаваното. Ако няма промяна в поведението на фирмите по отношение на сключените договори, ще последват съвместни проверки на инспекторите по труда и на данъчните инспектори.
При проверки през 2013 г. са установени 146 случая на преминали на пълно работно време работници и служители след намесата на Главна инспекция по труда. От началото на 2014 г. до края на юли случаите са 46. Най-често нарушенията са в ресторантьорството, търговията на дребно, строителството, в производството на облекло и на хранителни продукти.
От ГИТ напомнят на работниците и служителите, че чрез съгласието си да сключват писмени трудови договори за непълен работен ден и срещу по-ниско от реално получаванoто възнаграждение, те губят и социални права.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети