Прокуратурата разследва противозаконно държане на бюлетини

DenNews.bg
29.09.2014
размер на текста:

Досъдебно производство за противозаконно държане на бюлетини е образувано в Хасково.
В хода на разследването е установено, че става дума за 52 броя бюлетини, тип "образец", негодни за гласуване. Отпечатаните бюлетини са примерни образци, всяка от които с № 00000 и всяка с четлив и видим надпис в горната част "образец", уточняват от прокуратурата.
По-рано днес по време на заседание на Гражданския борд за честни избори Илона Кръстенякова от Върховна касационна прокуратура съобщи, че досъдебното производство за печатане на фалшиви бюлетини.
Става ясно, че към 26 септември за нарушения на избирателни права в цялата страна от всички апелативни прокуратури са образувани 81 преписки по различни сигнали на граждани и институции за нарушаване на изборните правила. От тях са образувани 16 досъдебни производства за престъпления от общ характер срещу избирателните права на гражданите.
Едното производство е за отпечатване на фалшивите бюлетини. Друго е за активен подкуп чрез насилие или измама, който пречи на някого да осъществи активното си избирателно право, 4 досъдебни производства са образувани за предлагане или даване на някой имотна облага, с цел склоняване към гласуване за някоя партия, коалиция или кандидат. 9 от досъдебните производства са за организиране, предлагане или даване на някого на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното си прави в полза на партия, коалиция или кандидат. По думите на Кръстенякова става ясно, че 7 от 9-те производства за имотна облага с цел гласуване са от Апелативна прокуратура-Бургас, а 2 са за Апелативна прокуратура-Пловдив. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети