10% скок на тока са малко, според председателя на ДКЕВР

DenNews.bg
29.09.2014
размер на текста:

Увеличаването на цената на тока може да достигне и до 50%. Това коментира председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.
Има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока, но обществото няма да приеме по-висока цена и едва ли някой ще предложи нещо друго, каза тя в „Тази сутрин” по bTV. По думите ѝ 10-те процента са лимитът, който в момента може да бъде социално понесен, но цената на тока ще продължи да се повишава плавно. По думите ѝ увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в системата. „Ако това увеличение се случи означава, че държавата е абдикирала”, коментира Тодорова, като подчерта отново, че това може да се случи, само ако всички дефицити, които ще бъдат натрупвани, се покриват само с цената на тока.
Според новия шеф на ДКЕВР всички институции трябва да се включат в действия, които да предотвратят или да смекчат поне отчасти влиянието на някои конкретни цени върху средната цена, за да не се стига до такъв сценарий. Тя подчерта, че енергетиката винаги се е използвала за политически цели по думите ѝ след изборите управляващите трябва да оставят нещата да бъдат решавани на икономическа основа.
НЕК не трябва да бъде фалиран, каза Светла Тодорова. „Тази дупка не е копана от вчера и резултатите, които са налице не са се случили от случайни неблагоприятни обстоятелства. Било е налице необективно определяне на цени”, коментира тя.
Във всички случаи става въпрос от комбинация на решения, бездействие и действия, провокирани от парламента, каза още председателят на ДКЕВР.
Тя припомни за приетия от предишния парламент данък от 20% върху приходите на производителите на електроенергия от възобновяемите енергийни източници, който беше отхвърлен в крайна сметка от Конституционния съд. По думите ѝ събраните пари от данъци отиват директно в държавния бюджети няма как да бъдат върнати в някоя компания, така че това предложение е било недобре обмислено или направено преднамерено.
„Не мисля, че тази зима ще се стигне до режим на тока. Дадохме възможност на ЕРП-тата да задържат допълнителни суми, така че да не се стига до режим”, подчерта Тодорова. Тя смята, че голяма част от потребителите разбират защо е нужно увеличение на тока.
Светла Тодорова каза, че не приема замерянето с яйца от миналата седмица като лична атака, а като изливане на емоции и чувства, а по думите ѝ е било организирано и предварително. „Засега мисля, че това са хулигански заплахи и няма нужда да ходя с охрана”, каза тя. Според нея начинът, по който се говори за цената на тока, трябва да бъде различен, а не да се хвърлят яйца.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети