От ЧЕЗ подсказват как да намалим сметките за ток

DenNews.bg
26.09.2014
размер на текста:

От ЧЕЗ предупредиха, че заради застудяването на времето от 22 септември, може да се увеличи консумацията на ток, което пък ще се отрази на сметките на потребителите.
„България остава на опашката на ЕС по енергийна ефективност. Близо 40% от използваната електроенергия отива за отопление, докато в Евросъюза средният дял е 25%. Това означава, че със застудяването на времето консумацията на ток рязко нараства, а заедно с нея и сметките. Много е важно клиентите да контролират потреблението си и да знаят, че малка промяна в ежедневните навици може да намали значително сметките им“, твърди Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от пресцентъра на дружеството.
Заради това от ЧЕЗ предлагат 10 стъпки, които биха могли да намалят размера на сметките до 15%.
Първото правило, препоръчано от дружеството, е да намалим температурата на помещенията през зимата с 1 градус, което може да понижи сметката с 10%.
Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C също може да намали сметката за подгряване на вода до 10%.
При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.
Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.
Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.
Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно без закръгления. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.
Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.
Хладилникът трябва да се размразява често, защото той образува лед в него, който повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).
Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.
Сметките за електричество могат да се понижат до 5%, ако уредите се изключват от контакта, когато не ги използвате. Старите електроуреди консумират по време на постоянната готовност за работа около 150 kWh електроенергия годишно, твърдят от ЧЕЗ.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети