Жена мюсюлманка ръководи ударите срещу джихадистите

DenNews.bg
26.09.2014
размер на текста:

Първата жена пилот на арабските военновъздушни сили е тази, която ръководи мисията срещу позиции на „Ислямска държава” в Сирия, пише АВС, цитирана от bTV.
35-годишната майор Мариам ал Мансури е родена в Абу Даби в семейство с 8 деца. Едната й сестра и един от братята й също са военни. ВВС на Обединените арабски емирства се присъединиха към САЩ, Саудитска Арабия, Йордан, Катар и Бахрейн в прилагането на въздушни удари срещу джихадистите.


Мансури споделя, че семейството й я подкрепя напълно, но трябвало да преодолее половите стереотипи в своята професия. 35-годишната дама е завършила средното си образование с 93% от максималния успех.
След това е приета в един от трите университета в ОАЕ, които правителството финансира, има и диплома по английска литература. Мансури получава тапия за пилот през 2007 г.
Арабският посланик в САЩ потвърди пред медиите, че именно тя е ръководила нападението над „Ислямска държава”, и я описа като висококвалифициран, обучен, боеспособен пилот.
Самата Мариам споделя, че няма разлика между задачите за мъжете и жените пилоти. Конкуренцията със самата себе си е онова, което я мотивира да продължава да се учи.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети