Гърция разследва 12 незаконни осиновявания на българчета

DenNews.bg
25.09.2014
размер на текста:

12 случая на осиновявания чрез гръцко-българска мрежа за трафик на бебета разследва прокуратурата в Гърция, съобщава вестник "Етнос", цитиран от БТА.
Нотариус и още шестима души са задържани при акция за разбиване на незаконна мрежа за продажба на български бебета на бездетни семейства в южната ни съседка.
В офиса на гръцкия нотариус са били открити седем папки с документи за осиновявания, а самият той в разговори с членове на престъпната мрежа бил направил признания за още пет случая за незаконни осиновявания през последните седем години.
Полицията арестува две гъркини, една от които известна адвокатка, и трима българи - 29-годишна майка на бебе, 45-годишен лидер на престъпната група, който и в миналото е бил замесен в незаконни осиновявания на бебета, и 33-годишен мъж, представил се за съпруг на майката, пише още вестникът.
Членовете на престъпната мрежа са се опитали да продадат момченце на 21 дена, родено в болница в Солун, на двойка полицаи, представили се за бездетно семейство, срещу сумата от 10 хил. евро.
От разследването станало ясно, че арестуваните са създали престъпна група, която е извършвала незаконни покупко-продажби на бебета. Те намирали в България млади жени, неомъжени, като ги убеждавали да дадат децата си за осиновяване, като след това са поемали ангажимент да ги прехвърлят в Гърция, за да родят там в някоя болница. Престъпниците са успявали да открият новородени бебета за осиновяване, като след това са ги продавали, отбелязва изданието. Източник: novanews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети