ООН с резолюция за намаляване притока на джихадисти към Ирак и Сирия

DenNews.bg
25.09.2014
размер на текста:

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие задължаваща резолюция за намаляване на притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия. Резолюцията изисква всички държави да приемат закони, които ще криминализират за гражданите им присъединяването към джихадистки организации.
Над 13 000 чуждестранни екстремисти от 80 страни-членки на ООН се сражават за ислямистки групировки по данни на Световната организация.
Междувременно британският премиер Дейвид Камерън призова за създаването на всеобхватна стратегия срещу "Ислямска държава”. Той ще свика в петък заседание на парламента, за да поиска от него разрешение за участие на страната във военни операции срещу групировката.Най-малко 14 джихадисти и петима цивилни са убити при ударите на коалицията, ръководена от САЩ,

 

срещу мишени на "Ислямската държава" в Сирия, съобщи неправителствена организация, цитирана от АФП.
По данни на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, джихадистките бойци са били убити при ударите срещу провинция Дейр аз Зур снощи, а цивилните - при удари в областта Хасака.
Цел на ударите са били петролни съоръжения под контрола на „Ислямска държава”. В сряда представители на Пентагона съобщиха, че САЩ и арабските съюзници са възобновили бомбардировките, започнали по-рано през деня, като са поразени петролни съобщения, държани от ИД. Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза пред CNN, че ударите са били фокусирани върху 12 цели, които той описа като „модулни петролни рафинерии”.

 

Съветът за сигурност, НАТО и Европейският съюз осъдиха категорично екзекуцията на френския заложник в Алжир Ерве Гурдел

 

от свързаната с "Ислямска държава" организация "Джунд ал Халифа". 55-годишен френски турист е бил обезглавен вчера.
Джихадистите обявиха 24-часов срок Франция да спре бомбардировките на цели от "Ислямска държава" в Ирак. След като Париж не се съобрази с ултиматума, терористите изпълниха заплахата си да убият французина.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети