По-скъпи хляб и млечни продукти заради скока на тока

DenNews.bg
24.09.2014
размер на текста:

Заради по-високата цена на тока от 1 октомври се очаква увеличаване на цените на хляба и на млечните продукти, прогнозираха представители от браншовете пред bTV. По всяка вероятност хлябът ще поскъпне с до 5 стотинки, посочи председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева.
„Заради увеличението на парното и тока се увеличават разходите на домакинствата”, посочи финансовият експерт Мика Зайкова, която представи изчисления на поскъпването на стоките и услугите в бюджета на едно четиричленно семейство след увеличаването на цената на тока.
Докато сега според изчисленията на синдикатите месечната издръжка на семейство с две деца е 2375 лв., то след 1 октомври тя ще се увеличи със 157 лв. до 2562 лв. „80% от българските домакинства изобщо не разполагат със средствата, необходими за издръжка”, подчерта Зайкова.
За евентуално поскъпване предупреди и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, макар че не се ангажира с конкрето числово изражение. „Синдикатите показват как трябва да се развива цената при нормален бизнес, но ситуацията не е нормална – млечните продукти трябваше отдавна да са поскъпнали, при положение, че само суровината за последните 10 години е поскъпнала с повече от 100%”, посочи Зоров.
„Млечните продукти в Европа задържат цените – за миналата година са поскъпнали само с 0,4%. Заради руското ембарго и понижената покупателна способност, те не поскъпват”, обясни още той.
Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите посочи, че около 35% от бизнеса е в сивия сектор и настоя за въвеждане на диференцирана данъчна ставка. „Не може още от Костов да слушаме за диференцирана данъчна ставка – в Гърция от 13% става на 0%. Нека помогнат на българския потребител, който е най-беден, а и ще изкарат бизнеса от сивия сектор”, призова Димитър Зоров.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети