Освободен заложник на ИД обясни спокойствието на жертвите преди екзекуция

DenNews.bg
17.09.2014
размер на текста:

Освободен по-рано тази година френски журналист, който бе държан в плен от групировката „Ислямска държава”, обясни защо жертвите на джихадистите са толкова спокойни преди екзекуциите.
Спокойствието, с което американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, както и британецът Дейвид Хейнс говореха и приеха последните минути и секунди преди да бъдат обезглавени от палачите си с нож, доведе до множество коментари, за това как е възможно да не се съпротивляваш и дали жертвите не са упоявани.
„Те не осъзнават, че ще умрат. Пленниците са заплашвани от екстремистите с екзекуции редица пъти и са били подлагани на фалшиви такива. Те не осъзнават, че този път ще бъде наистина”, обясни френският репортер Дидие Франсоа. 53-годишният Франсоа, който работи за базираното в Париж радио Europe 1, и други трима френски журналисти бяха освободени през април близо до сирийско-турската граница.
Френското правителство обаче отрича да е платило 18 милиона долара откуп за свободата им. Твърди се, че по-голямата част от парите са били платени през посредници, включително частни компании и агенти на турските тайни служби.
След освобождаването си Франсоа разказа, че ислямистите се държали най-жестоко с Фоули, защото екстремистите намерили в компютъра му снимка на брат му, който служи в американската армия.
Давайки вътрешна информация за физическите и психическите мъчения, на които са подлагани пленниците, френският журналист каза, че Фоули е бил „една от опорите на групата“, който „никога не се е поддал, дори и при най-тежките условия“.
Междувременно парламентът на Франция одобри законопроект, който ще забранява на потенциалните джихадисти сред френските жители да пътуват в чужбина, предаде АФП. Съгласно документа, може да бъде наложена забрана за излизане от страната за френски граждани, когато има сериозни основания да се предполага, че ще пътуват с цел да вземат участие в терористична дейност, военни престъпления, престъпления срещу човечеството или военни действия на страната на терористични групировки, както и при условие, че човекът може да постави под заплаха обществената сигурност при връщането си на територията на Франция.
В този случай забраната се въвежда за срок от шест месеца, с възможно продължаване до две години. На заподозрените ще се отнема паспортът и френската лична карта.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети