Шофьор на джип е загинал от придошли води

DenNews.bg
15.09.2014
размер на текста:

Мъж е загинал в Солун, след като колата му била отнесена от вода след вчерашните обилни валежи в града, съобщиха местни медии. Проливни дъждове заляха Гърция и предизвикаха наводнения.
49-годишният мъж карал високопроходим автомобил в солунското предградие Ориокастро, когато колата му била отнесена. 19-годишният му син, който бил с него в колата, бил спасен от екип на противопожарната служба, който бил повикан на мястото на инцидента. Спасителната операция на пожарникарите продължила три часа.
Дъждът е предизвикал наводнения в приземни етажи и магазини в Северна Гърция. Много улици са се превърнали в езера. Допреди няколко часа в град Касторя дори било невъзможно да се излезе по улиците. Бурята и дъждът засегнали най-силно селата около Солун.
Метеоролозите прогнозират, че вълната от валежи и бури се движи към Атина, където днес на места се очаква и градушка.
Лошото време в Северна Гърция ще се задържи и утре. Очаква се повишение на водните нива на реките и приливни вълни от обилните валежи. Фермерите са предупредени да вземат мерки по защита на стадата животни.
В същото време в Северозападна Хърватия водите на реките достигнаха рекордно ниво. Нивото на река Мура е 533 см. Ситуацията е тежка и в останалите части на област Междумурие, съобщават хърватските медии.
Очаква се придошлите води на река Сава да залеят редица области в Хърватия. В Карловац все още е в сила предупреждението за опасност, въпреки че равнището на река Коране намалява. Жителите изграждаха диги, а около 50 души са евакуирани.
Нараства и равнището на река Уна, поради което в Хърватска Костайница е обявено извънредно положение.
Циклонът „Талия” наводни и Скопие. Според „Утрински весник” в столицата на Македония вчера не са се познавали нито улици, нито тротоари, а само едно голямо езеро. Наводнения е имало и на улици, които досега не са били обозначени като черни точки. Заради бурята е настанал хаос редица квартали в Скопие.
В Босна и Херцеговина са наводнени няколко общини. Най-тежко пострадал е град Бихач. В Приедор също са наводнени стотици жилищни сгради. Населението продължава да гради диги. Десетки спасителни екипи евакуират с лодки жителите на засегнатите зони.
Проливните дъждове вече взеха две жертви в Словения. В събота загина 17-годишно момиче, а в неделя беше намерено тялото на 26-годишен мъж, който е загинал при срутване на мост на около 50 километра от столицата Любляна. Около 10 национални пътища са били затворени, а стотици къщи са наводнени. Наводненията са предизвикали около 200 свлачища в страната.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети