Пуснаха Оскар Писториус под гаранция

DenNews.bg
12.09.2014
размер на текста:

Осъденият лекоатлет Оскар Писториус беше пуснат под гаранция до определяне размера на присъдата му за причиняване на смърт по непредпазливост на своята приятелка Реева Стеенкамп. Съдия Токолизе Масипа отхвърли искането на прокуратурата да не се разреши парична гаранция за специалиста в бягането на 400 метра, пише Гонг.
15 години затвор е максималното наказание, което грози 27-годишния Писториус. На 14 февруари 2013 година той застреля с четири изстрела южноафриканския модел Стеенкамп в собственото им жилище в Претория. Спортистът винаги се е признавал за отговорен за смъртта на половинката си, която взел за крадец. Такава беше и тезата му по време на процеса за това защо е прибегнал до употребата на своя законен 9-милиметров пистолет.
Вчера съдът отхвърли искането на обвинителите Писториус да бъде съден за предумишлено убийство, което щеше да донесе доста по-сериозна присъда на лекоатлета. Освен в причиняването на смърт по невнимание, Писториус беше намерен за виновен и за стрелба в претъпкан ресторант в Йоханесбург, когато е произвел изстрел под масата, на която е седял.
До пускането му под гаранция се стига по настояване на неговия адвокат Бару Ру, който подчерта че до този момент клиентът му е спазвал стриктно предишните си условия като пуснат под гаранция.
Писториус ще остане в къщата на чичо си в Претория, където живя през последните 18 месеца след фаталната стрелба срещу Стеенкамп. Обявяването на неговата присъда е насрочено за 13 октомври, като процедурата може да продължи 3 или 4 дни.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети