45 миротворци на свобода след 15 дни плен в Сирия

DenNews.bg
11.09.2014
размер на текста:

Четиридесет и петимата миротворци от Фиджи, отвлечени в Сирия от местния клон на „Ал Кайда“ – Фронт на победата преди две седмици, са били освободени, предаде Ройтерс, като се позова на катарската сателитна телевизия „Ал Джазира“.
По-рано днес войниците от малката островна държава в Тихия океан бяха показани във видеоматериал, в който един от тях каза, че те ще бъдат пуснати в скоро време. На 15-минутния запис двама мъже говорят на арабски език, като похитените военни от силите на ООН в Сирия, седят зад тях със скръстени крака.
В края на материала един от миротворците казва на английски, че 9 септември „е много щастлив ден“, защото той и колегите му са били уведомени, че скоро ще си тръгнат за дома. Той уверява, че всички пленени войници от Фиджи са живи и здрави и че похитителите им се отнасят добре с тях.
Фронт на победата отвлече миротворците в контролираната от Сирия част от Голанските възвишения на 28 август., припомня ИТАР-ТАСС. Групировката обяви, че похищението е в отговор на санкциите, наложени на нейни лидери от Съвета за сигурност на ООН. Тя поиска да бъде изключена от списъка на ООН на терористичните организации и да ѝ бъдат изплатени компенсации за нейните бойци, убити от миротворци на световната организация.
Откакто получи независимост от Великобритания през 1970 г., Фиджи е изпратило повече военни на глава от населението за мироопазващи операции на ООН от която и да било друга държава, отбелязва Ройтерс. Това осигурява на малката тихоокеанска островна страна, чиято икономика е в затруднено положение, така необходимата твърда валута и ѝ помага да подобри международния си имидж. Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети