Миньорите в Бобов дол на протест, втори блок на ТЕЦ-а няма да бъде спиран

DenNews.bg
01.09.2014
размер на текста:

Миньорите от мини Бобов дол излязоха на протест за заплати и работа днес. Още в петък част от миньорите отказаха да напуснат рудниците, като така забавиха влизането на следващата смяна.
Днес миньорите протестираха на земята, като се събраха в двора на мини Бобов дол с искане за незабавно изплащане на забавените им с месец и половина заплати, както и срещу решението за спирането на втори блок на ТЕЦ Бобов дол, което ще намали двойно работата в мините и може да доведе до съкращения.
Намаляването на обема на работа на ТЕЦ-а с 50% е планувано от днес, за което ръководството на мините е предупредено с писмо, изпратено е петък.
От регионалната структура на КНСБ-Дупница по-късно информираха, че напрежението в Бобов дол е спаднало, след като е получена информация, че около 9: 30 часа е разрешено работата и на двата блока на ТЕЦ Бобов дол да продължи.
Синдикалната структура на КНСБ изразява своята готовност за нови действия, като готовност за протест, включително в София, имат не само в Бобов дол, но и в Открит въгледобив – Перник, „Станянци”, „Бели брег” и „Чукурово”.
На провелата се среща по искане на ръководствата на КНСБ и Федерацията на независимите синдикати на миньорите (ФНСМ) – КНСБ, в петък, в Министерство на околната среда и водите (МОСВ), критичната ситуация в Мини Бобов дол е обсъдена с Бойко Малинов – служебен заместник-министър на околната среда и водите, представители на ръководството на КНСБ и ФНСМ – КНСБ, както и мениджърският екип на Мини Бобов дол. Тогава е постигнато споразумение да не се спира единият от двата работещи блока на ТЕЦ Бобов дол.
Днес от 13.30 ч. ще се проведе втора среща, отново в МОСВ, където ръководствата на КНСБ и ФНСМ – КНСБ ще се срещнат при Бойко Малинов – служебен заместник-министър на околната среда и водите. Този път в срещата ще участват Антон Павлов – служебен заместник-министър на икономиката и енергетиката, представители на Електроенергийния системен оператор.
Целта на срещата отново ще бъде за намиране на изход от критичната ситуация.
„КНСБ ще иска отговор на въпроса: кой, защо и с каква целси позволи да предизвика социално напрежение сред работещите миньори не само в Бобов дол, но и в мините Открит въгледобив – Перник, „Станянци”, „Бели брег” и „Чукурово”. От МОСВ има разрешение за работа на двата блока до края на 2014 г. – срок, до който трябва да бъде изпълнено изискването от присъединителните договори, а именно двата блока в ТЕЦ Бобов дол да имат сероочистващи инсталации”, се казва с становище на КНСБ-Дупница.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети