6 931 855 българи с право на глас на парламентарните избори

DenNews.bg
28.08.2014
размер на текста:

6 931 855 са българите с право на глас на предстоящите парламентарни избори. Това става ясно от писмо, получено в ЦИК от Главна дирекция ГРАО на 22 август.
По данни от последното преброяване пък населението на България е 7 364 570 души.
"В избирателните списъци са вписани и лица, които живеят в чужбина. Ако един човек живее извън България, а иска да гласува в страната или обратното, то той подава заявление и е заличен от единия от двата списъка, в който фигурира. За хора, които живеят извън територията на България, но в рамките на Балканския полуостров, при гласуването си в изборния ден те подписват декларация, че не са упражнили правото си на глас другаде и носят наказателна отговорност за неверни данни", обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.
Той допълни, че за изборните списъци се доверят напълно на ГД ГРАО, която поддържа базата данни. "ЦИК няма правомощия да изготвя списъци", поясни той.
Според него информацията, че в Турция изборните секции за 5 октомври ще са със 70% повече, отколкото бяха на парламентарните избори през 2013 г. е невярна.
"Обявените от нас прогнозни секции са 293. В Лондон са 23, в Испания - около 50, в Германия почти същия броя, в
Брюксел са 2. Запазил се е броят на секциите от Евровота в Европа - 167. Не виждам как в Турция могат да бъдат 70% повече", каза Андреев.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети