Избухнаха безредици в зона под карантина заради ебола

DenNews.bg
21.08.2014
размер на текста:

Масови безредици са избухнали в един от най-бедните и гъстонаселени райони на столицата на Либерия Монровия, където властите наложиха карантина, заради огнище на заболяване от ебола.
Полицията е използвала сила, за да разпръсне демонстрантите, които искат близките им да бъдат освободени от зоната с карантина. По информация на телевизия Ал Джазира полицйските части са използвали бойни патрони и сълзотворен газ. Няма информация за ранени и загинали.
Масовото недоволство започна да се разраства в сряда, след като властите в Либерия без предупреждение въведоха режим на карантина в района Уест пойнт и зад огражденията се оказаха около милион души.
По-рано в същия район група протестиращи нападнаха клиника, където се намират болните. в резултат на нападението избягаха минимум 20 пациенти, които са били диагностицирани с опасната треска. Според полицейски данни нападателите са похитили инвентара на клиниката, в това число и медицинското оборудване, легла, матраци и постелъчно бельо, по което вероятно има вирус. Според местната администрация случаят може да помогне за развитие на заболяванията в града.
По последни данни международната здравна организация числото на жертвите на вируса ебола е не по-малко от 1299 души. Треската е била диагностицирана при 2240 души. По-рано властите на Либерия въведоха извънредно положение за 90 дни заради ебола.
Междувременно стана ясно, че

аериканският лекар д-р Кент Брантли е бил излекуван от ебола и се очаква да бъде изписан от болницата „Емъри” в Атланта днес.
Медикът беше транспортиран със специален самолет до Съединените щати на 2 август, след като се зарази със смъртоносния вирус в Либерия, където лекуваше засегнати в най-голямото огнище на епидемията. Той беше подложен на лечение с експерименталното лекарство Zmapp.
Със същото беше лекуван и 75-годишният испански мисионер, който беше транспортиран в болница в Мадрид, но не оцеля. В момента лекарството се прилага и на няколко пациенти в Западна Африка. Употребата му беше позволена от Световната здравна организация като „хуманно”, въпреки че е преминало само тестове върху животни.
Освен 33-годишния лекар, на същото лечение беше подложена и 59-годишната Нанси Райтбол, социален работник, която също работеше със заразени с ебола в Либерия. Според съобщения от представители на болницата, тя също е оздравяла и ще бъде изписана от лечебното заведение.
Междувременно руски учени заедно с чуждестранни колеги се надяват в скоро време да разработят нов препарат за борба с вируса ебола, съобщи руският вицепремиер Олга Голодец, цитирана от ИТАР-ТАСС. По-късно днес за Гвинея ще замине осемчленна група от най-добрите вирусолози на Русия, по молба на правителството на Гвинея.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети