US операция могла, но не спасила Фоули и други заложници

DenNews.bg
21.08.2014
размер на текста:

Военна операция на САЩ е могла, но не е спасила обезглавеният от ислямисти американски журналист Джеймс Фоули и още заложници, държавни в плен от групировката "Ислямска държава" в Сирия. Това става ясно от съобщение на Пентагона, ден след като в интернет бе разпространено видео с екзекуцията на Фоули.
"Операцията включваше въздушни и наземни елементи /.../ но приключи неуспешно, защото заложниците не бяха на определеното място", се посочва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс.
Мисията била одобрена от президента Барак Обама в началото на лятото, а в реализирането и се включили всички части за борба с тероризма.
Според висши служители в американското правителство мисията била оторизирана, след като разузнаването сметнало, че е успяло да локализира мястото, където били държани заложниците, предаде Асошиейтед прес.
Но няколкото десетки командоси, спуснати със самолети в Сирия, не ги открили и влезли в бой с бойци на "Ислямска държава", преди да се изтеглят. В престрелката били убити няколко джихадисти, но не и американци. Един американец бил леко ранен, когато хеликоптер бил улучен, уточнили източниците.
Това е първият случай, в който САЩ разкриват, че американски военни са били на територията на Сирия след началото на кървавата гражданска война, избухнала преди повече от три години, отбелязва АП. Обама отхвърля призивите да прати американски военни в Сирия и негови критици го обвиняват, че предпазливият му подход е позволил на групировката "Ислямска държава" да се укрепи там и да предприеме офанзива в съседен Ирак.
Говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън заяви, че правителството не е възнамерявало да съобщава за неуспешната операцията, но го е направило вчера, защото станало ясно, че много медии се готвят да съобщят за спасителната мисия и правителството е нямало друг избор.
Не е ясно колко са американците, които специалните части са опитали да спасят в Сирия, отбелязва АП. Официалните източници, разказали за мисията, не пожелали да посочат точния брой, но други служители, които не са оторизирани да правят публични изявления, казали, че Фоули е бил един от най-малко четирима американци, държани в плен в Сирия.
От видеото с екзекуцията на Фоули става ясно, че със сигурност в плен е американският журналист Стивън Сотлоф. Палачът на Фоули заплаши, че животът на Сотлоф е в ръцете на президента Обама и зависи от това дали ще продължат опереациите срещу „Ислямска държава”
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети