Прокурор Ивайло Василев иска от ВСС да бъде освободен като заместник на Гюрова

DenNews.bg
01.08.2014
размер на текста:

Прокурор Ивайло Василев е изпратил искане до Висшия съдебен съвет за освобождаването му от поста зам.-районен прокурор на Дупница. Това става само часове след като ВСС избра за нов административен ръководител Даниела Гюрова.
„Това не е моят екип. Този избор не носи промяна и авторитет на Дупнишката прокуратура. Пък е и коректно новият ръководител да избере екипа си”, коментира за DenNews.bg прокурор Василев.
Той бе избран на длъжността заместник-районен прокурор по предложение на Комисията за атестация към ВСС преди малко повече от годна. Предишният шеф на прокуратурата, пенсиониралата се Величка Шопова имаше двама заместници. Единият бе новоизбраната за началник Даниела Гюрова, а другият-пенсиониралият се прокурор Димитър Начев.
Както писахме, вчера Гюрова бе избарана за шеф с гласовете на 16 от членовете на ВСС при третия опит и след като остана сама в надпреварата.
Най-критичен към избирането й на събеседването вчера бе съдия Камен Иванов, брат на прокурор Василев. На фона на критичния доклад на Етичната комисия на Окръжна прокуратура-Кюстендил, в който се казва, че "събраните писмени и устни мнения на районните прокурори в Дупница ясно говорят за нетърпимост към Даниела Гюрова поради липса на ръководни умения и елементарен управленски рефлекс", за избирането на Гюрова апелира лично главният прокурор Сотир Цацаров.
Ивайло Василев и всички прокурори в Дупница подкрепиха с единодушно становище за нов шеф колегата си Юлиян Крумов, който при първите две събеседвания, завършили без избор, получи най-висока подкрепа от членовете на ВСС. Крумов обаче се отказа след втория провал на конкурса. По-рано това направи и Михаил Крушовски, а Гюрова остана да се бори със себе си.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети