От трети опит, след престрелки във ВСС и увещания Гюрова се добра до шефския стол в Дупнишката прокуратура

DenNews.bg
01.08.2014
размер на текста:

От третия опит, след остри словесни престрелки и увещания изпълняващата длъжността административен ръководител на Районна прокуратура-Дупница Даниела Гюрова седна официално в шефския стол.
Тя показа упорство, като след два конкурса до момента не успя да събере достатъчно доверие от членовете на Висшия съдебен съвет, но опонентите й се отказаха от надпреварата-Михаил Крушовски след събеседването в края на миналата година, а Юлиян Крумов (събирал най-много гласове от ВСС) след конкурса през март т.г. Така вчера Гюрова се яви пред ВСС като единствен кандидат и трябваше да прескочи само себе си. Това обаче не се оказа лесно, тъй като сред магистратите избухна сериозен спор за управленските й качества.
Независимо от становището на Етичната комисия на Окръжна прокуратура-Кюстендил, в което се казва, че има нетърпимост към единствения кандидат Даниела Гюрова от колегите й, ВСС я назначи с 16 гласа "за", петима "против" и трима "въздържали се".
Възражение срещу кандидатурата на Гюрова бе изказано от дупничанина Камен Иванов, брат на зам.-районния прокурор Ивайло Василев. Той обясни, че районните прокурори в града не желаят Гюрова за началник, което се потвърждава и от факта, че до момента на два пъти всички прокурори единодушно подкрепяха за нов ръководител Юлиян Крумов с писмени становища до ВСС. Самата Гюрова предизвика допълнително колегите си, като на предпоследното събеседване пред ВСС, помолена да коментира липсата на подкрепа за кандидатурата й, това обясни, че подадените от тях писмени становища (възможност, дадена от правилата в една от последните промени на текстовете) са правила от отминали времена, а подобни становища били плод на зависимост и създавали зависимост.
В становището на Етичната комисия на Окръжна прокуратура-Кюстендил пък се казва, че "събраните писмени и устни мнения на районните прокурори в Дупница ясно говорят за нетърпимост към Даниела Гюрова поради липса на ръководни умения и елементарен управленски рефлекс". Камен Иванов заключи, че Дупница е неговия град и не може да приеме да бъде град на мутрите.
Главният прокурор Сотир Цацаров, обаче, изрази несъгласие с тезите на Иванов. Той обърна внимание на факта, че това е трета процедура за избор на районен прокурор на Дупница, а Даниела Гюрова е изпълняващ функциите административен ръководител.
"Чест прави на този кандидат, че от 27 март досега успя да удържи психически всички външни и вътрешни атаки спрямо нея. Чест й прави, че успя да запази два момента – организация и диалог. Независимо от всички опити да се показват или да се стига до становища на колектив и етични комисии. Защо колективът не изрази становището си, когато беше първият или вторият избор. Защо се прави всичко необходимо, за да е всеки друг, но не и Гюрова", попита Цацаров.
Той не прие аргументите на Иванов, че не желае Дупница да бъде град на мутрите. Цацаров категорично заяви, че Даниела Гюрова не е символ на това, нито по някакъв начин е свързана с това. „Зная облика на Дупница, но не смятам, че колежката е част от този облик”, отсече главният прокурор.
С уговорката, че не познава лично кандидатката, но познава обстановката в местната прокуратура, Цацаров заяви, че Гюрова прави всичко възможно да създаде нова организация.
"Недопустимо е да няма реализиран избор, докато изборът не бъде за определен кандидат. Създаваме пълно безвластие и напрежение", с тези думи главният прокурор каза, че ще подкрепи Гюрова.
След призив на Цацаров, Незабравка Стоева и Георги Колев да се гласува, ВСС избра Даниела Гюрова за районен прокурор на Дупница.
Даниела Гюрова бе зам.-административен ръководител в последните години от мандата на Величка Шопова, която се оттегли в пенсия преди година.
Не е тайна, че в средите на магистратите Гюрова се ползваше с протекциите както на Шопова, така и на пенсиониралия се в края на миналата годна окръжен прокурор на Кюстендил Камен Пешев.
Ползван е материал на сайта Правен свят
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети