Протест в безводието: В Усойка се молиха на Бога, защото няма държава

DenNews.bg
07.07.2014
размер на текста:

Дългогодишният проблем с безводието отново изкара жителите на бобошевското село Усойка на протест. Този път хората решиха да се помолят на Бога, „защото държава няма, щом не ни чува толкова години-няма държава”.
Близо 100 души от селото с 400 души население излязоха на главния път Е-79, но не блокираха движението, не защото не им бе разрешено, а защото не пожелаха да създават проблеми за шофьори и пътници.
Единствено потока от автомобили по главния път се забави, когато хората пресякоха пешеходната пътека, за да отидат в параклиса „Мария Магдалена”, където запалиха свещи и се помолиха за вода.
Голям протест в Усойка имаше през лятото на 2011 г., когато в летните горещини хората останаха с дни без вода. Обещанията за мерки тогава са се изпарили и ситуацията в момента е същата.
Щастливците са в ниските части, където вода в чешмите има по 2 часа. Високите части на селото обаче се радват и на час с вода.
Най-големия проблем обаче е че водоподаването не се осъществява по график и хората не знаят кога ще има вода.
Въпреки че селото се намира в подножието на планината и през него минават реки, водоснабдяването е проблемно, защото вода се черпи от тръбен кладенец, а помпите спирали често.
Оператор на ВиК мрежата в Усойка е дружеството Кюстендилска вода.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети