Треньорът на националния отбор на България: Искаме медал от Европейското в Дупница

DenNews.bg
04.07.2014
размер на текста:

Дупница се готви да приеме ново международно състезание по софтбол. От 7 до 12 юли на терените на Девълс в жк “Бистрица” ще се проведе Европейското първенство по софтбол за жени до 22 години. Участие ще вземат 7 отбора – от Гърция, Полша, Русия, Словакия, Чехия, Украйна и България. В последния момент се отказа тимът на Великобритания. Турнирът е разделен на две фази – групова, в която отборите се срещат всеки срещу всеки, и финална, в която първите четири в класирането се борят за медалите, а останалите три разпределят местата от 5-то до 7-мо.
Президентът на Българската федерация по софтбол Юрий Алкалай сподели, че България и Дупница са спечелили домакинството в конкуренция с Полша, чиято кандидатура е била Вроцлав – бъдещият домакин на Световните игри за неолимпийски спортове през 2017 г.
"Надявахме се на по-сериозна подкрепа от страна на държавата, но дали заради политическата обстановка, или по други причини, трябваше да се оправяме изключително със собствени средства. Спонсори също почти липсват, скромна подкрепа получихме единствено от община Дупница и някои фирми. Честно казано, ако знаех, че държавата ще ни загърби напълно, може би при избора на домакин щях да дам своя глас за Вроцлав", каза Алкалай на брифинг в Пресклуб “България”.
Първият мач от Евро '14 е Словакия - Украйна в понеделник (7 юли) от 9:30 ч., а първият двубой на България е срещу Русия веднага след края на церемонията по откриването от 18:00 ч. същия ден.
"Основната ни цел е да се класираме сред първите четири. Вярвам, че имаме сили и за медал, но първо трябва да постигнем основната цел – влизане в Топ 4, а после ще търсим своите шансове. Явни фаворити са съставите на Русия и Чехия, но с всички останали можем да се справим. Отборът ни е добре подготвен и с малко късмет може да спечелим медал", коментира старши-треньорът на националния ни отбор Гергана Ханджийска.
Разширената селекция на България включва общо 20 състезателки от всички софтболни клубове у нас – Академичките (Сф), Атлетик (Сф), Бейбс (Бл), Девълс (Дупница) и Ейнджълс (Дупница). До понеделник списъкът трябва да бъде редуциран до 17 националки, колкото е ограничението на европейската федерация (ESF) за окончателните състави на Евро '14. Официален гост на първенството ще бъде президентът на ESF Андре ван Овербек, който ще присъства на церемонията по откриване заедно с председателя на БОК Стефка Костадинова. Покана да изпълни символичното първо хвърляне в турнира е отправена към министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева.
"Имахме сериозни трудности по отношение на организацията, каза президентът на Девълс и основен домакин Петър Арбов. – Имахме желание да направим много повече подобрения по базата, но за съжаление проектът, с който кандидатствахме за финансиране в ММС, дори не получи отговор. Все пак сме готови на 100%. Терените са в перфектно състояние. Покрили сме всички изисквания на ESF и очакваме спокойно последната инспекция в събота."

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети