Саркози отрече да е нарушавал закона

DenNews.bg
03.07.2014
размер на текста:

Бившият френски президент Никола Саркози, срещу когото прокуратурата повдигна официално обвинение в корупция, отрече да е нарушавал закона.
„Не съм извършил никакво действие, противоречащо на ценностите на републиката и върховенството на закона. Никога не съм предал доверието на французите”, коментира Саркози в първото голямо интервю, което дава след загубата от Оланд на президентските избори през 2012 г.
Бившият държавен глава изрази несъгласието си от "политическата намеса в съдебната система", визирайки предположението, че опонентите от управляващите социалисти стоят зад обвинението срещу него.
"В нашата страна, която е страна на човешките права и върховенството на закона, има неща, които са били организирани", каза Саркози.
Според него французите трябва да разберат кои са те, а съдът свободно да прецени какво да прави с тях. Саркози заяви още, че е "дълбоко шокиран" от обвиненията.
59-годишният Саркози беше обвинен в корупция, включително търговия с влияние, драматичен ход, заплашващ да разбие надеждите му за завръщане в политиката.
Бившият президент бе разпитван 15 часа преди да получи официално обвинение, че е предложил на висш съдия престижен пост в замяна на информация.
Ако бъде признат за виновен, наказанието, което Саркози може да получи, е до 10 години затвор и глоба от 150 хиляди евро.
Според защитата на Саркози, обвинението разчита единствено на записи на телефонни разговори, чиято законност той ще оспорва.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети