ГЕРБ и ДПС подкрепиха президента, от БСП го обвиниха в превишаване на правомощията

DenNews.bg
25.07.2014
размер на текста:

Депутатите от БСП приеха бурно предложенията на президента Росен Плевнелиев и не само напуснаха пленарната зала, макар до днес да критикуваха за това поведение опозицията, но и обвиниха държавния глава в превишаване на правомощията.
От ГЕРБ и ДПС са „за” предложенията за актуализация на държавния бюджет, разрешение на служебното правителство да договоря външни заеми и смяна на управителя на БНБ.
„Само до преди година държавният глава беше на точно обратното мнение по първите два въпроса. Президентът поставя условия, които далеч надвишават конституционните му правомощия. Той постоянно пледира за актуализация на бюджета, за предварително разрешение служебното правителство да емитира дълг и за решение по казуса с БНБ.”, каза лидерът на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов и напомни, че разпускането на парламента "не означава разпускане на парламентарната система и заместването й с президентска".
"Той иска служебното правителство да може да иска заеми, за да си осигури комфортен буфер, а само преди една година казваше, че актуализацията не е насочена към активна политика за повишаване на конкурентоспособността", каза още Мерджанов. Той по категоричен начин отхвърли твърденията, че се оставя дупка в бюджета, но призна, че е необходима актуализация на бюджета на НЗОК.
Макар че седмица преди да подаде оставка правителството "Орешарски" внесе в НС проект за актуализация на бюджета, след като БСП го оспориха, финансовият министър каза, че не е задължително това да се случва, защото оставял значителен фискален резерв.
Йордан Цонев обясни подкрепата от ДПС за актуализацията на бюджета с мотива, че винаги са подкрепяли правителството "Орешарски" и не искат да го бламират. Бойко Борисов пък изтъкна какъв голям компромис за неговата партия е подкрепи тази актуализация.
Борисов е готов и на още един "компромис" - във връзка с уговорките за плавен преход към стабилност той е склонен да оттегли исканията на ГЕРБ за актуализация с далеч по-големи параметри, стига да бъде приета поне предложената от самото правителство.
Лидерът на ГЕРБ отново призова и за смяна на управителя на БНБ Иван Искров. Преди ден на консултациите си с партиите президентът Плевнелиев е поискал същото, като е предложил подуправителят на БНБ Калин Христов да бъде избран на поста.
Атанас Мерджанов от БСП заяви, че маските са паднали и днес ясно е проличала новата коалиция между ГЕРБ и ДПС, които заедно с Плевнелиев имат общо мнение за бюджета. Мерджанов припомни, че Калин Христов е човекът, който искаше да въведе банковата ваканция, която щеше да навреди на икономическия живот в страната. Той подчерта, че новият управител на БНБ трябва да се избере от редовно избраното ново Народно събрание.
След това последва поименна проверка на депутатите и бе гласувано предложението за провеждане на извънредно заседание на парламента на 29 юли. ГЕРБ и ДПС имат достатъчно депутати за актуализация на бюджета, но не и за избора на нов управител на БНБ, за чийто избор са нужни 160 гласа.
Междувременно БСП поиска на пресконференция правителството в оставка да оттегли актуализацията на бюджета, тъй като социалистите смятат, че тя не е необходима и няма да робуват на корпоративни интереси.
Източник: mediapool.bg;vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети