Плевнелиев: Да се отворят досиетата в КТБ

DenNews.bg
25.07.2014
размер на текста:

„Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ, каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение към Народното събрание.
„Ако ги превърнем в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на Държавна сигурност досега, ще бъде стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие истината за нерегламентирана връзка на политици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален аспект. Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход ще продължи”, подчерта държавният глава.
„БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси са длъжни да координират действията си и да си свършат работата докрай. Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпечения по тях кредит по кредит чрез български и международни одитори, да се оцени дали има и колко е голяма дупката в тази банка”, посочи Плевнелиев.
Той призова още да се ревизира бюджета.
„Предсрочните избори не са оправдание за бездействие. От днес до 6 август институциите трябва да продължават да изпълняват съвестно и отговорно своите задължения. Имаме още какво да свършим’, каза президентът.
Сред най-важните задачи, които НС може да реши през следващите дни, са актуализация на бюджета и този на НЗОК. "Тази актуализация е задължителна, за да се позволи на гражданите да не понесат допълнителни негативи", каза президентът и поиска експертна оценка дали е необходима подобна актуализация.
„Тази актуализация е наложителна, за да позволи на всички институции, на болниците, на общините, на всеки един гражданин да не понесат допълнителни негативи от политическата нестабилност в страната”, посочи Плевнелиев.
„Началото поставихме с договорените на Консултативния съвет за национална сигурност на 17 юни в пълен консенсус решения. Последваха поредица от конфронтации. Договорихме дата за избори, около която всички се обединиха. Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена договорената дата за избори – 5 октомври, а на 6 август да бъде разпуснато 42-то Народно събрание и да бъде назначено служебно правителство”, заяви Плевнелиев.
Доходи, безработица, пенсии, демография са основните проблеми пред обществото ни, каза той. По думите му е особено важно правилното приоритизиране днес.
Много важно е национално отговорното поведение днес, отбеляза Плевнелиев. Конституцията описва точно стъпките пред нас, за да преодолеем кризата, добави той.
"Три правителства се сменят в рамките на половин година вече втора поредна година. Това е белег на все по-трайна нестабилност", каза президентът. „Трябва да положим усилия, за да приведем страната през трудностите”, посочи държавният глава. „Засилва се усещането на задълбочаване на институционална криза в страната. За по-малко от година и половина второ правителство подава оставка. Ще се сменят три правителства. Същото беше и в първата половина на 2013 г.”, добави той.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети