20 000 лв. глоба за ЧЕЗ, сменили електромера на дупничанин в отсъствието му

DenNews.bg
25.07.2014
размер на текста:

Глоба от 20 000 лв. отнесе електро – разпределителното дружество ЧЕЗ за смяната на електромер на дупничанин в негово отсъствие и без подписите на двама свидетели на протокола.
Решението е на председателя на Районен съд-Дупница Ели Скоклева по жалба на ЧЕЗ срещу наказателно постановление на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на стойност 50 000 лв., издадено на 18 септември 2013 г.
Според съда наказателното постановление е издадено в съответствие на закона, но размерът му бе намален с 30 000 лв.
Санкцията на ЧЕЗ е издадена за случай от 13 декември 2012 г. Тогава представители на дружеството подменили електромера на Костадин Чучуков на дома му на ул. „Св. Иван Рилски” в Дупница. Смяната обаче е извършена в отсъствието на абоната, като бил съставен констативен протокол. Той не бил подписан от двама свидетели, които не са служители на ЧЕЗ и не бил изпратен на абоната, а препис от него бил оставен на електрическото табло.
Във връзка с постъпила жалба в ДКВЕР от абоната за неправилно отчетена ел.енергия, била извършена проверка от служители на комисията, след която на ЧЕЗ е съставен Акт за административно нарушение и наказателно постановление.
По делото безспорно е доказано, че от ЧЕЗ са нарушили Закона за енергетиката и Общите условия на договорите за използване на електроразпределителната мрежа, които са неразделна част от лицензията на дружеството.
Относно доводите на ЧЕЗ, че случаят е маловажен, съдът счита, че действително, нарушението е формално, но с оглед вида на засегнатите обществени отношения- правата на потребители на ел.енергия от субект, явяващ се монополист в тази дейност, същият не може да се квалифицира като маловажен.
Според съда, в случая обаче наложеният размер на имуществената санкция от 50 000 лв., макар и съобразен с пределите на закона, се явява висок за извършеното формално нарушение, поради което размерът е намален до предвидения от закона минимум.
Решението на Дупнишкия съд може да бъде обжалвано пред Административен съд-Кюстендил.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети