Ден първи след оставката: Плевнелиев връчва мандат на БСП

DenNews.bg
25.07.2014
размер на текста:

Днес президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарно представена партия-БСП.
След консултации при държавния глава вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върни мандата, след като задържа папката броени секунди.
Има вероятност от БСП да не върнат мандата така светкавично, не защото обмислят съставянето на правителство, а защото според тях действията на президента са прибързани. Възможно е социалистите да изчакат партийния си конгрес в неделя, когато трябва да изберат нов лидер.
След като БСП върнат мандата трета, избрана от президента партия ще го получи мандата - вероятно това ще е ДПС.
Ако всички партии откажат да съставят кабинет в рамките на това Народно събрание, президентът ще назначи служебно правителство до провеждане на избори на 5 октомври.
В 11 часа държавният глава ще направи изявление в парламента, а мандатът ще връчи на БСП в 13 часа.
Вчера Плевнелиев очерта три стъпки, които депутатите трябва да предприемат до 6 август. Народното събрание да даде възможност на служебното правителство да води преговори, да сключва договори и да взима заеми, поиска президентът след срещата си с парламентарно представените партии. Освен това той призова парламентът да актуализира държавния бюджет и този на Здравната каса.
Вчера парламентът прие оставката на кабиената „Орешарски”.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети