Сепаратистите предадоха черните кутии на сваления в Украйна Боинг

DenNews.bg
22.07.2014
размер на текста:

Сепаратисткият лидер Александър Бородай предаде черните кутии на пътническия Боинг, свален в Източна Украйна, на малайзийски експерти.
Предаването стана в ранните часове на деня, пред погледите на журналисти в препълнената зала за пресконференции в щаба на самопровъзгласената Донецка народна република.
„Виждам, че черните кутии са непокътнати. Макар и леко повредени, но в добро състояние“, каза полковник Мохамед Сакри от Съвета за национална сигурност на Малайзия.
Влакът с хладилни вагони, който превозва тленните останки на жертвите от катастрофата е пристигнал в Донецк. Той е на път за Харков, на около 300 км на северозапад.
Влакът, който превозва телата на жертвите би трябвало да пристигне в Харков след 10 до 12 ч., заяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от световните агенции.
След предварително разследване в Харков телата ще бъдат закарани в Холандия, където ще бъдат идентифицирани. От 298-те жертви на самолетната катастрофа 193 са холандци.
Същевременно Бородай обяви прекратяване на огъня в район от 10 км около мястото на катастрофата, предаде Франс прес.
Русия заяви, че е готова да изпрати свои специалисти за участие в разследването на катастрофата на малайзийския боинг в Украйна и по всякакъв начин да съдейства за организирането и провеждането на безпристрастно международно разследване, заяви постоянният представител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин на заседанието на Съвета за сигурност, предаде ИТАР-ТАСС.
„На руските военни и граждански ведомства вече са дадени необходимите указания. Готови сме да изпратим съответните специалисти“, каза той.
По думите му Русия настоява да бъде гарантирано „абсолютно безпристрастно, независимо и открито международно разследване на катастрофата“.
Руският дипломат също така призова страните да се „въздържат от прибързани изводи и политизирани изявления“ до приключване на разследването.
Съветът за сигурност на ООН, който прие специална резолюция за сваления самолет, поиска незабавно да бъдат прекратени всички военни действия в района на катастрофата.
Резолюцията настоява да се осигури охраната и безопасността при провеждането на международно разследване, което трябва да бъде „всестранно, щателно и независимо“ и „в съответствие с ръководните принципи на международната авиация“.
Резолюцията осъжда действията, довели до свалянето на самолета и настоява да бъдат привлечени към отговорност лицата, виновни за този инцидент.
Вчера в близост до мястото на катастрофата се водиха ожесточени боеве.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети