Зам.-главната счетоводителка и касиерката на КТБ остават в ареста

DenNews.bg
14.07.2014
размер на текста:

След 9-часово заседание Софийският градски съд (СГС) реши да остави в ареста само двама от четиримата обвиняеми за изнасянето на 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка (КТБ).
Непроменени остават мерките „задържане под стража” на Маргарита Петрова и Борислава Тренева-Кичукова, касиерка и зам.-главна счетоводителка на банката. Мярката на главната счетоводителка Мария Димова е променена в „домашен арест”, тъй като са представени медицински документи, че тя страда от онкологично заболяване. Изпълнителният директор на банката Орлин Русен бе пуснат на свобода под гаранция от 10 хил. лв.
Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд като заседанието по делото е насрочено за 22 юли от 10 часа. Прокуратурата още не е решила дали ще обжалва.

За изпълнителния директор Орлин Русев са открити доказателства, че е съставил само документ с невярно съдържание и затова той излиза от ареста.

Над девет часа бяха необходими на съда, за да стигне до това решение, като началото на заседанието бе дадено минути след 17:00 в неделя, а решението на съдия Пенка Велинова бе изчетено пред обвиняемите малко преди три часа през нощта в понеделник.
По време на заседанието стана ясно, че четиримата са обвинени, че от края на 2011 г. до 19 юни тази година са присвоили близо 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка. Според свидетелски показания това е било направено по искане на Цветан Василев.

Отпадна първоначалната версия, че парите са били изнесени в чували от Маргарита Петрова в нощта, преди банката да бъде поставена под особен надзор.
Прокуратурата е подготвена с доста данни и дати, с които обяснява как се е случвало източването на КТБ, твърдят обвинителите. Доказателствата са събрани в 20 тома и 8 папки. Според обвинението касиерката Маргарита Петрова и изпълнителният директор Орлин Русев са присвоили милионите в евро, лева и долари, подпомогнати от Мария Димова и Борислава Кючукова. Според казаното от държавното обвинение всъщност около специалния надзор на банката е станало ясно, че трябва да се прикриват стари липси и затова е започнало съставяне на документи с невярно съдържание.
В събота стана известно, че прокуратурата е променила първоначалните обвинения. Русев и касиерката Маргарита Петрова са обвинени в извършителство на длъжностно престъпление, а Димова и Кючукова, че са ги подпомагали, като документално са заличавали следите от присвоените 206 милиона.
Има промяна и в момента на кражбата. Вече не ставало дума за изнасяне на парите в чували в нощта на 19-и юни, ден преди КТБ да бъде поставена под особен надзор, а срокът на присвояването е доста разтеглен - започнал е от края на 2011-а година и е продължил до 19-и юни 2014-а година, като парите са били изнасяни на малки порции.
Според защитника на една от обвиняемите по делото няма счетоводни експертизи, а само свидетелски показания.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети