Арестуваха шефа на УС на КТБ, главната касиерка е обвиняема

DenNews.bg
11.07.2014
размер на текста:

Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, Орлин Русев е арестуван в Созопол, съобщиха от прокуратурата чрез съобщение на сайта си. За Русев са налице доказателства, че лично е разпоредил изнасянето на големи суми от трезора на банката и предоставени на трети лица-205 887 223 лева.
Като обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, е привлечена Маргарита Петрова – главен касиер на КТБ. Тя е извадила големите суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".
Освен това са разпитани изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи.
Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ АД и се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Радоев Василев.
Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавна проверка в КТБ по сигнал на БНБ. В сигнала се посочва, че предишния ден -8 юни БНБ е уведомена от квесторите на КТБ за извършено на 19.06.2014г. /ден преди квестурата и поставянето на КТБ АД под особен надзор/ неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми: 93 139 500 евро; 23 657 575 лева; 45 000 щатски долара. Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 лева.
В прокуратурата очакват да постъпи докладът на одиторите за прегледа на активите и пасивите на КТБ, което бе заявено по-рано от управителят на БНБ Иван Искров.
Към настоящия момент докладът все още не е постъпил, но след получаването му той ще бъде приобщен към делото, а екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях.
Прокуратурата високо оценява професионалното съдействие на процесуално-следствените действия от страна на квесторите на КТБ, се казва още в съобщението на държавното обвинение.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети