Отнемат лиценза на КТБ, Цв. Василев изтеглил кеш 205 887 223 лв. срещу разписка

DenNews.bg
11.07.2014
размер на текста:

Лицензът на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде отнет и тя ще бъде обявена в несъстоятелност. Привилегировани кредитори в случая ще бъдат държавата в лицето на Министерство на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете. В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени.
Сметките на гражданите и фирмите в КТБ ще бъдат прехвърлени в „Креди Агрикол” България, която ще бъде одържавена, каза на пресконференция управителят на БНБ Иван Искров.
За „Креди Агрикол” България ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. „Креди Агрикол” ще бъде преименувана”. По думите на Искров след одита е установено, че „Креди Агрикол" е много добре управлявана банка. „Оздравената държавна банка ще бъде отворена на 21 юли", съобщи Искров.

 

Чрез трето лице мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева,

 

като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка.
На 18, 19 и 20 юни са изтеглени 1 млрд. лева. Квесторите не са успели да открият досиетата на кредитори за 3,5 млрд. лева, като общият кредитен портфейл на КТБ е 5,4 млрд. лева. „Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и дали могат да обслужват кредитите си”, допълни Искров.
По думите му става дума за умишлени действия. Докладът на квесторите, както и на независимите одитори в Корпоративна търговска банка ще бъдат предадени на главния прокурор.


„Явно липсват пари от КТБ, има образувано досъдебно производство, но срещу кого сега не мога да кажа”,
заяви днес вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.
 

"Има данни за извършено тежко престъпление и то се разследва в момента. Ситуацията в КТБ е коренно различна от ситуацията в другите банки и нищо няма да остане без разследващите да предприемат определени действия", каза Йовчев.
На въпрос дали трябва да се върне наказателната отговорност за раздаването на необезпечени кредити, Йовчев отговори уклончиво: Трябва да се мисли в тази посока, но ако бъде приета такава мярка, ще се затруднят чисто търговските операции.
Източник: novanews.bg; БГНЕС


Включете се в анкетата ни: Как според вас Цветан Василев е изнесъл 205 887 223 лв., изтеглени кеш от КТБ срещу разписка? (в дясната част в рубриката Коментари)

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети