Преизбраха Мартин Шулц за председател на Европарламента

DenNews.bg
01.07.2014
размер на текста:

Мартин Шулц бе избран за председател на Европарламента на първото гласуване на първото заседание в този мандат.
За германският социалдемократ, който заемаше поста и досега, са гласували 409 от всички 721 евродепутати след коалиционно споразумение с Европейската народна партия (ЕНП). Тя и Партията на европейските социалисти се споразумяха да си поделят председателския пост за по две години и половина.
След като приключи мандата си, Шулц най-вероятно ще бъде заместен от представител на ЕНП, според постигнатата вече договореност между двете най-големи групи в ЕП.
Останалите претенденти за председателския пост в Европарламента, които се конкурираха днес в Шулц, бяха Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица, Испания), Саяд Карим (Европейски консерватори и реформатори, Великобритания) и Улрике Луначек (Зелени, Австрия).
При поемането на поста Шулц отбеляза, че е първият председател на ЕП с втори мандат, след като бе начело на институцията във втората половина от мандата на предходния
парламент. Той открои сред акцентите в предстоящата работа на ЕП преговорите със САЩ по търговското споразумение, защитата на човешките права в цифровата ера, въпросите на миграцията и убежището, равенството на половете, заетостта, икономическия растеж, осигуряването на повече справедливост, независимост в енергийната политика на ЕС.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети