Средно 8 лв. повече за пенсионерите от днес

DenNews.bg
01.07.2014
размер на текста:

След четиригодишно замразяване отново се прилага швейцарското правило, според което всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 2,7% от днес.
Процентът се получава, като се сумира половината от инфлацията и половината от ръста на средния осигурителен доход през миналата година.
За максималния размер на пенсиите обаче увеличението ще бъде много по-голямо. Таванът на пенсиите скача от 770 на 840 лв. Причината е, че той трябва да е 35 на сто от максималния осигурителен доход, който пък в началото на годината скочи от 2200 на 2400 лв.
Така за 11 200 българи вече няма да има ограничение и те ще получават действителния размер на пенсиите си за стаж и възраст.
От днес минималната пенсия се увеличава с 4,50 лв. до 154,50 лв. Със същия процент ще нарасне и социалната пенсия за старост. Тя скача с 3 лв., до 113 лв.
Увеличението на социалната пенсия за старост ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети