Дангов нарече Костадин Костадинов „еквивалент на Пеевски”, заради заплахи към съветничка

DenNews.bg
27.06.2014
размер на текста:

„Еквивалент на Пеевски”, с това определение независимият общински съветник Първан Дангов се обърна към колегата си в местния парламент и лидер на България без цензура в Дупница Костадин Костадинов.
Повод за поредния скандал в ОбС стана невинно изказаната от съветничката от БСП Маргарита Илинска реплика, че съветникът от ГЕРБ д-р Диляна Кьосева отсъства от днешната редовна сесия, заради „заплахи отпрваени от нея на заседания на Здравната комисия”. Думите на най-възрастният общински съветник първоначално бяха посрещнат с тишина, но в последствие тя стана и заяви от микрофона, че автор на заплахите към д-р Кьосева е Костадин Костадинов от Обединения демократичен блок.
„На заседанието д-р Кьосева беше заплашена от Костадин Костадинов със санкция от 30 000 лв. за конфликт на интереси”, обясни Илинска.
След това темата отново бе изместена към оставката на председателя на ОбС Владимир Владимиров, по която съветниците дебатират в момента.
Първан Дангов обаче стана и посочи, че не може подобни твърдения да останат без коментар, като именно тогава той се обърна към Костадинов с „еквивалент на Пеевски”.
Дангов попита дали заплахите към общински съветник са част от задкулисието в Дупница и дали се използва поста на директор на Регионалната здравноосигурителна каса за сплашване.
Д-р Матей Попниколов, настоящ шеф на РЗОК отрече да е оказвал натиск или да е пречил на общинската болница, като изтъна, че през 4 г., в които той е начело на Касата в Кюстендил никога не е участвал в комисии и обсъждания за съдбата на болницата, за да не се спекулира, че въздейства от силата на поста си на финансиращ и проверяващ орган.
„Изумен и ужасен съм от това което чух”. Така коментира самият Костадинов твърденията за оказан натиск от негова страна. Той поиска от Дангов и „тази възрастна жена”, обръщайки се към Илинска, да потвърдят думите си, че е заплашвал д-р Кьосева, която е лекар в общинската болница, със санкция от РЗОК.

 

„Ще заведа дело срещу Дангов, а Илинска да прецени, дали да е втората”,

 

каза Костадинов, като по-късно за DenNews.bg коментира, че дело срещу съветничката от БСП няма да заведе „от уважение към възрастта й”.
„Единственото което казах на заседанието е, че по силата на чл. 37 от ЗМСМА д-р Кьосева е в конфликт на интереси, ако участва в изборна на управител. Само я предупредих, като не съм споменавал РЗОК. Аз ли съм Макиавели на този Общински съвет”, попита Костадинов.
Той поиска в изясняването да се включи и съветникът от БСП Георги Пехливански, който също е присъствал на заседанието на Здравната комисия.
„Вие я заплашихте. А за Касата казахте, че ако кюстендилец стане шеф и двете болници ще закъсат. Но повече няма да коментирам, нали ще има дело и ще стана свидетел. Няма проблем”, каза Пехливански.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети