Болничните на хартия отиват в историята

DenNews.bg
26.06.2014
размер на текста:

Болничните листове на хартия отиват в историята от 1 януари следващата година.
Наредба, одобрена от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт предвижда болничните да се изпращат по електронен път от лекарите до НОИ, пише 24 часа.
Според управителят на института Бисер Петков промяната би трябвало да ускори изплащането на парите на хората в болнични. В момента срокът за плащане е 15 дни след представяне на бланката в института. Реално е по-дълъг, защото преди това тя се дава на работодателя, който пък я представя в НОИ. След това служител на осигурителния институт трябва да въведе данните на ръка, преди да бъде наредено плащане към болния човек.
При електронния болничен тази процедура отпада, обясниха от НОИ, но не се нагърбиха с разчет за колко дни ще става обработката на електронните документи и изплащането на парите.
Електронните документи ще постъпват направо в осигурителния институт, без да отиват при работодателя. За фирмите е предвидено лекарите да попълват формуляр, подобен на извинителна бележка. При желание той ще може да бъде даван на хартия на болния, който да го предаде на работодателя, но щяло да има възможност документът да се прати по електронна поща и на личния състав на фирмата.
Наредбата трябва да бъде одобрена от Министерския съвет и да влезе в сила от 1 януари 2015 г. Лекарите, които нямат компютри или интернет в кабинетите си, ще получат 6 месеца отсрочка да си осигурят техника и връзка, предвижда одобреният от НОИ документ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети