КТБ минава под специален надзор на БНБ

DenNews.bg
20.06.2014
размер на текста:

В 11:40 часа днес в Българската народна банка е получено писмено уведомление от ръководството на КТБ, собственост на Цветан Василев, с което се информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.
На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор за 3 месеца от страна на БНБ. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори. Освен това са отстранени от длъжност четиримата изпълнителни директори.
Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.
Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – ВТБ – бе заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ.
КТБ не е фалирала банка. Нека вложителите и малки и големи да бъдат спокойни. Банката не е фалирала, затворена е под контрола на БНБ. Това заяви управителят Иван Искров и допълни, че КТБ по никакъв начин не влияе на другите финансови институции в страната,.
По думите му вложителите в тази банка не трябва да се
притесняват. Пред банковия клон в столицата днес обаче се бе извила опашка от клиенти, които искаха да изтеглят парите си. Преди дни такава бе ситуацията с клона във Варна.
„Не трябва да се нагнетява общественото напрежение. Нека вложителите са спокойни. Нашият банков сектор няма типичните за Западна Европа връзки и КТБ не влияе на другите търговски банки в страната”, заяви Искров.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети